4 marketing tips voor startende ondernemers

4 marketing tips voor startende ondernemers

Een bedrijf starten is al zwaar genoeg, maar om vervolgens het huidige klantenbestand te vergroten met klanten die niet bekend zijn met uw bedrijf, kan nog een uitdaging zijn. Hieronder volgen 4 tips die u kunt volgen die dit beïnvloeden. 

1. Maak het persoonlijk

Probeer bij het opzetten van een marketingcampagne een zo persoonlijk mogelijke draai te geven aan producten of de dienst die u aanbiedt. Algemeen beschouwd zijn mensen sneller geneigd een product te kopen wanneer zij zich hiermee kunnen identificeren. Idealiter is de klant op zoek naar een product / dienst die een irritatie / frustratie van de klant verhelpt. Wanneer u deze draai in uw marketing boodschap plaatst, zullen de reacties hier veel sterker op zijn dan dat je algemene tekst plaatst die niet inspeelt op de behoeften / problemen van je klant. 

2. Uiterlijk vertoon telt mee

Bij marketing gaat het niet alleen puur om de kwaliteit van een product of dienst, maar speelt ook de presentatie een belangrijke rol. Hiermee wordt bedoeld dat een klant haar mening ook gevormd wordt door de grafische aspecten die je inzet in de marketing strategie. Denk hierbij aan het beeldmateriaal dat je in de campagne opstelt, de website, flyers en visitekaartjes. Dit creëert uiteindelijk de eerste indruk bij de klant. Wanneer deze niet positief is, zal de klant een lage motivatie hebben om te kiezen voor je bedrijf. 

3. Neem zoekmachineoptimalisatie (SEO) serieus

Anno 2023 kunt u als ondernemer eigenlijk niet meer om zoekmachineoptimalisatie (vaak afgekort naar SEO) heen. Hiermee probeert u de inhoud (content) en navigatie van een website te optimaliseren, zodat deze uiteindelijk beter scoort in de Google zoekmachine, waardoor potentiële klanten sneller uitkomen op uw website in plaats van uw concurrenten. 

Wanneer de SEO goed is opgezet, zal de klant je bedrijf dus niet vinden. Stel je voor, wanneer de SEO goed is bij een makelaar, als een klant op Google intypt huis verkopen X(X= locatie) dan zou je website bovenaan de zoekresultaten moeten vertonen. Wanneer de SEO slecht is, zal je bedrijf hier niet tussen staan.

Goede SEO-resultaten behaalt u niet in een week tijd. Houd er rekening mee dat hier een bepaalde periode overeen gaat voor u daadwerkelijk een stabiel stijgende lijn in de bezoekersstatistieken zult constateren.

4. Benader uw doelgroep actief via social media advertenties 

Als u uw product of dienst onder de aandacht wilt brengen bij uw doelgroep, kunt u natuurlijk de verschillende social media kanalen inzetten, waarmee je actief potentiële klanten kan benaderen. Door het inzetten van deze kanalen, kan je als bedrijf het product en dienst adverteren aan potentiële klanten. Waardoor je het klantenbestand kan uitbreiden met mensen die nog niet bekend zijn met je bedrijf. 

In 2023 bestaan de volgende marketing middelen waarmee je de doelgroep kan bereiken: Google Adwords, Facebook Ads, Instagram Ads, LinkedIN Ads, Tiktok en snapchat Ads. Via deze kanalen kan je iedere doelgroep bereiken. Echter zijn sommige advertentiemiddelen beter geschikt voor bepaalde sectoren dan andere. 

Wanneer je geen advertentiekanaal ingezet hebt, geldt voor elk bedrijf dat in Google Adwords een mogelijkheid zit die geschikt is voor alle bedrijven. Hieronder volgen de mogelijkheden in Google Adwords en welke type bedrijf hier het beste mee scoort. 

Display: Geschikt voor bedrijven die producten of diensten verkopen. Echter is het allerbelangrijkste dat mooi beeldmateriaal gebruikt en ingezet wordt. 

Keywords: Geschikt voor bedrijven die focussen op diensten en op producten (alleen is het voor diensten iets sterker dan voor producten). Zorg dat keyword onderzoek gedaan is en dat geadverteerd wordt op je juiste zoekopdrachten. 

Shopping: Geschikt voor bedrijven die producten verkopen. Maak een combinatie van de best presterende producten en over de loop van de tijd kan je deze steeds groter maken. 

Video (Youtube) : Geschikt voor bedrijven die producten en diensten verkopen. Door het laten zien van een mooie video kan je een product of dienst adverteren. 

Terug naar blog